5 jaren geleden geplaatst in Blog

In 2015 introduceerde Google voor het eerst de term “progressive web app” waarmee websites werden aangeduid die zich konden gedragen als een native web app. Een website die voelt én werkt als een app uit de app shop. Een website die je een berichtje stuurt zodra er nieuwe content beschikbaar komt. En bovenal, een website die je ook kunt gebruiken wanneer je even geen verbinding hebt met het internet.

Progressieve websites? Huh?

Progressive enhancement is al een vertrouwde term in web development. Met de voortdurende veranderingen in het browserlandschap is het altijd een uitdaging om gebruik te maken van nieuwe technologieën zonder functionaliteit te verliezen op browsers die die technologieën niet ondersteunen. Misschien heb je al gehoord van Mobile first – een leuk voorbeeld van progressive enhancement. Mobile first is ontwikkelmethodiek die thuis hoort in progressive webdesign waarbij eerst wordt ontworpen voor een klein scherm waarna de ervaring wordt verrijkt naarmate er meer schermruimte beschikbaar komt.

Een progressive web app kan de ervaring van een gewone website uitbreiden met deze drie enhancements:

  1. Offline storage
  2. Native capabilities
  3. Push notifications

1. Offline storage

Door (delen van) een website offline (op het apparaat van je gebruiker) op te slaan kun je content beschikbaar maken voor momenten waarop je gebruiker geen toegang heeft tot internet. Zo kunnen je klanten je productcatalogus, kennisbank of hun eigen klantenbestanden altijd inzien, ook zonder internet.

Maar dat is niet het enige voordeel. Doordat content offline beschikbaar is, ervaart de gebruiker dat je website veel sneller is – zelfs over hele trage internetverbindingen. Dat vergroot je bereik, verhoogt je conversie en verlaagd je bounce-rate.

2. Native capabilities

Een progressive web app kun je op je telefoon of tablet opslaan als een native app. Je kunt de website dan gewoon openen door op het app icoon te klikken en van de content te genieten zonder de beperkingen van browser chrome. Dat levert meer ruimte op en maakt nieuwe, spannende interface designs mogelijk.

Daarnaast kunnen progressive web apps gebruik maken van native functies van je telefoon of tablet. Fullscreen weergave heb ik al genoemd, maar een progressive web app kan bijvoorbeeld ook gebruik maken van je camera, microfoon of adressenbestand (uiteraard pas nadat je daarvoor toestemming hebt gegeven).

iphonex-pushnotification-ls

3. push notifications

Wanneer je website nieuwe content heeft komt een gebruiker daar gewoonlijk pas achter wanneer hij je website bezoekt. Natuurlijk stuur je hem daarvoor een nieuwsbrief en breng je hem langs social media kanalen op de hoogte van je nieuwe content. Maar een PWA (progressive web app) biedt je een veel effectievere methode om je gebruikers te informeren door middel van push notifications.

Met push notifications breng je je gebruikers direct op de hoogte van je laatste blog post, een nieuw product of een speciale actie. Erg handig ook als je een nieuwe campagne bij vaste bezoekers onder de aandacht wilt brengen.

Meer weten over wat progressive web apps voor jou kunnen betekenen? Bel ons of kom een keer langs – wij horen graag wat jouw plannen zijn.