5 jaren geleden geplaatst in Blog

Wat is een Progressive Web App?

Een Progressive Web App (PWA) is een online applicatie die is ontwikkeld voor gebruik in een webbrowser. Dit in tegenstelling tot een native app, die is ontwikkeld voor gebruik op één specifiek operating system of zelfs één specifiek device.

Een Progressive Web App is een responsive of adaptieve website die op een device kan worden geïnstalleerd en daarna beschikbaar is als een applicatie. Om een Progressive Web App te installeren hoef je niet eerst naar een app store. Je installeert de applicatie direct uit je browser. Daarna is de website via een icon beschikbaar op je smart phone of tablet – of zelfs op je computer.

Een Progressive Web App voelt als een native App

Een Progressive Web App voelt én gedraagt zich als een volwaardige app. Het kan volledig full screen openen, push notifications ontvangen en native functionaliteiten als camera gebruiken. Wanneer een nieuwe versie van je Progressive Web App beschikbaar komt, hoeven je gebruikers niet langs de app store voor een update – de app wordt automatisch ververst.

Een Progressive Web App is kosteneffectief

Omdat een Progressive Web App in de browser draait hoeft er maar één applicatie te worden gebouwd. Dit in tegenstelling tot een native app, waarbij voor elk device een aparte applicatie moet worden ontwikkeld.

Een Progressive Web App is relatief eenvoudig om te ontwikkelen. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde techieken als een reguliere website (HTML, CSS en JavaScript). Dat betekent niet alleen één codebase voor alle platformen maar ook dezelfde codebase voor je Progressive Web App én je website.

Voordelen van een Progressive Web App

Dit zijn een aantal voordelen van een Progressive Web App op een rijtje:

 1. Veel eenvoudiger te ontwikkelen, te onderhouden en te updaten
 2. Veel native functionaliteiten zijn ook beschikbaar in een Progressive Web App (offline opslag, netwerk detectie, camera, fullscreen, push notifications, locatiebepaling, toegang tot bestanden en nog veel meer)
 3. Gebruikers hoeven niet eerst naar een app store om een update van de laatste versie te downloaden
 4. Een Progressive Web App heeft een veel groter bereik dan een native app, het is ‘gewoon’ vindbaar in de zoekmachines
 5. Google geeft een voorkeursranking aan websites die zijn geoptimaliseerd voor mobiel gebruik
 6. Een Progressive Web App kan ook worden gebruikt wanneer er geen verbinding met het internet is
 7. Een Progressive Web App is toegankelijk op elke browser – ook op oudere platformen
 8. Een Progressive Web App kan worden geïnstalleerd op zowel Android als iOS (iPhone of iPad)
 9. Een Progressive Web App voelt en gedraagt zich als een native app
 10. Een Progressive Web App kan push notifications ontvangen
 11. Een Progressive Web App maakt gebruik van reguliere web technieken en is goedkoper in aanschaf en eenvoudiger in onderhoud

Redenen voor een native app

Er komen steeds meer native functionaliteiten beschikbaar voor gebruik in een Progressive Web App. De enige reden om tóch een native app te ontwikkelen is dan ook wanneer je applicatie een hele specifieke native functionaliteit nodig heeft die (nog) niet beschikbaar is.

Welke functionaliteiten hangt volledig af van de app. Misschien wil je een app ontwikkelen met een waterpasfunctie die trilt totdat het device volledig recht ligt. Of een app die toegang heeft tot het contactenboek van het device.

Tenzij je een hele specifieke, native functionaliteit van een device nodig hebt, bouw je geen native app.

Conclusie

Wanneer je doelgroep zich op het internet bevindt ontwikkel je een Progressive Web App. Een Progressive Web App is beschikbaar op alle browsers en op alle devices. Het is kosteneffectief in aanschaf en onderhoud. Tenzij je app een hele specifieke, native functionaliteit nodig heeft is een Progressive Web App de beste keuze voor een native app ervaring.

Meer weten over Progressive Web Apps? Neem dan contact op met Babs Gösgens of met Ronald Willems.